Nyhed |  15.01.2018
 | 

Hvorfor følger benzinprisen ikke olieprisen fuldstændigt?

Et af de spørgsmåll, vi ofte får er, hvorfor prisen på benzin og diesel ikke falder ligeså meget som prisen på olie? Det korte svar er afgifter.

Michael Mücke Jensen  
Teknik- og miljøchef

Et af de spørgsmåll, vi ofte får er, hvorfor prisen på benzin og diesel ikke falder ligeså meget som prisen på olie?

Mange går tilsyneladende ud fra, at de to priser bør følge hinanden helt parallelt.

Men her glemmer man de afgifter, der er lagt på brændstofferne.

Afgifterne består af en energiafgift og en CO2- afgift. De to afgifter er i modsætning til moms faste, uanset nettoprisen på brændstoffet. I dag udgør afgifterne uden moms lidt over 40 procent af listeprisen.

"De to afgifter er i modsætning til moms faste, uanset nettoprisen på brændstoffet. "

De faste afgifter betyder, at udsvingene i olieprisen kun har effekt på en del af prisen, og derfor ikke slår fuldt igennem på den pris, som bilisterne betaler på tankstationen.

En sådan buffer er rar, når den internationale oliepris går op. Omvendt kan nogen måske føle sig lidt skuffet, når faldet i de internationale oliepriser ikke omsætter sig i tilsvarende fald i prisen på det brændstof, som man køber på tanken.

Det har betydning for benzinprisen:

1. Produktpris og dollarkurs
Produktprisen varierer over tiden i takt med udbud og efterspørgsel på det internationale marked. Internationalt handles benzin i dollars. Ændringer i dollarkursen påvirker direkte benzinprisen. Bliver dollaren dyrere går benzinprisen op, bliver dollaren billigere falder prisen.

2. Bruttoavance
Dette beløb skal blandt andet dække olieselskabets omkostninger til distribution, markedsføring, administration og personale samt fortjeneste til forhandler og selskab. 

3. Skatter og afgifter
Benzin er pålagt en række faste afgifter. Alt i alt udgør afgifter lidt over 40 procent af den samlede benzinpris.

Her kan du følge olieprisens udvikling.

Her kan du følge benzinprisens udvikling.